Учени разработиха ядлива опаковка за хранителни продукти

20:00, 27 мар 21 / Любопитно 25 1816 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Специалисти от Индия и Русия са разработили уникално ядливо фолио, подходящо за опаковане на хранителни продукти - плодове, зеленчуци, месо, риба. Учените отбелязват, че разработката им е от изцяло естествени съставки и е абсолютно безвредна за човешкото тяло и околната среда.

Coca-Cola тества хартиена бутилка

Опаковката освен това е водоразтворима - за 24 часа се разтваря почти на 90%.
Разработката е базирана на естествен полимер от водорасли - натриев алгинат, чиито молекули имат филмообразуващи свойства.

Избираме шоколада по опаковката, а не по вкуса

Към фолиото могат да се добавят естествени антивирусни агенти - съединения на чесън, куркума, джинджифил, които ще удължат срока на годност на храната. За производството му не е необходимо специално оборудване, което обяснява по-ниската му себестойност, обяснява Григорий Зарянов от Катедрата по органична и биомолекулярна химия на Уралския федерален университет, пише сп. "Джърнъл ъф фууд енджиниъринг", цитирано от Нова телевизия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама