Три важни ползи от консумацията на моркови

13:00, 28 окт 18 25 2920 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Компонентът, за който особено оценяваме моркова, е провитамин А, който благодарение на мазнините в тялото се превръща във витамин А. Най-важната му "работа" е защитата на клетъчните мембрани, забавянето на стареенето и предотвратяването на рак. Врящите цели моркови съдържат фалкаринол - вещество, което има антитумора ефект и то с 25% повече, отколкото в нетермично обработен морков! И ако капакът на тигана е плътно затворен при готвене, полезните витамини не се изпаряват от зеленчуците: A, B, C, D, E, K, PP.

Ползите от морковите за имунитет

Ако не обичате варени моркови, едва ли може да откажете чаша прясно изцеден сок. Можете да добавите захар или ванилия на вкус, а тялото ви ще абсорбира напълно каротина. По-добре е да пиете сока веднага след приготвянето, тъй като каротинът губи своята активност при контакт с въздуха. Сокът от моркови е добър за зрението. А през лятото също така помага да се получи по-добър тен, след това през есента и през зимата той поддържа имунитета и помага за борба с настинката. Ако имате възпалено гърло, достатъчно е да го изплакнете с нагрят сок от моркови, за да почувствате облекчение. При силна кашлица добавете няколко супени лъжици мед на чаша топъл сок и пийте преди лягане. Ако се добавя мляко вместо мед, това лекарство ще облекчи състоянието при бронхиална астма. А сокът от моркови е добър за предотвратяване на недостиг на витамини,

Ползите от морковите за храносмилането

Суровият морков е много полезен за проблеми с храносмилането. Салата от настъргани моркови с растително масло (със сусамово семе) е по-добро от всяко слабително и ще помогне да се реши проблемът с "мързеливите черва". Сяровите съединения, които присъстват в този зеленчук, стимулират растежа на полезните бактерии в организма, така че се препоръчва да се включи в диетата с дисбактериоза.

Ползите от морковите за отслабване

Диетата с моркови ефективно помага да се намали теглото, тъй като тя добре активира метаболизма в организма. Влакното, съдържащо се в морковите, успешно премахва излишния холестерол. Тя съдържа минимум мазнини, които всъщност изискват повече енергия, за да се усвоят, отколкото дават на тялото като калории. Просто включете в менюто си салати с моркови, ябълки и целина я използвайте като закуска вместо кифли и сандвичи. Заменяйки обичайните висококалорични ястия със здравословен зеленчук, можете постепенно да се отървете от тези излишни килограми, пише Zdrave.to

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама