Майсторки от Шумен правят по 100 козунака на ден
07:42, 29 апр 16
25
700
Шрифт:
„Рецептата е стара и изпитана, знам я още от Аговата фурна, където съм работила преди доста години”, разказва Мелиха. Двете с Неврия са в занаята вече над 40 години, навремето почнали заедно работа в Хлебозавода в Шумен, а от 10 години месят тестени закуски в сладкарницата.
Козунакът става хубав с качествени продукти, категорични са специалистките. А тяхната рецепта се прави с истински яйца, брашно, захар и мая. В съставките няма подобрители и изкуствен яйчен прах. Затова и вкусът е друг, не като на „купешките” козунаци, които са като гъба, с пореста консистенция, допълват сладкарките.
Освен обикновените козунаци, те пекат и рула с ябълков мармалад и шоколад, правят и малки кръгли козуначета, които са предпочитани от клиентите заради цената от 1 лв.
Поне 2-3 часа трябват, за да станат готови великденските вкусотии. Въпреки че сега тестото не се меси ръчно, а с машини, пак отива доста време, трябва хубаво да втаса и задължително се премесва два пъти, обясняват майсторките.
И двете са категорични, че младите сега не искат да се хващат с този занаят, защото работата им се вижда трудна. „Гледат лесното и бягат в чужбина”, казват жените. Те обаче са успели да предадат майсторлъка на синовете си и ги научили да месят питки и козунаци.
Добави коментар